Ruud te Paske

Collega's aan het woord

Ruud te Paske

Ruud te Paske is nog niet zo lang in dienst bij SKBG. Als startende leerkracht krijgt hij nog extra ondersteuning vanuit zowel de stichting als zijn collega’s. Met zijn pabo-diploma op zak heeft hij de Iselinge Hogeschool verlaten en is hij aan de slag gegaan als ‘meester Ruud’ van groep 4 op het St. Jozef in Winterswijk.

Hoe ben je begonnen bij SKBG?

Ik ben na de middelbare school begonnen aan een studie commerciële economie, maar dat paste niet bij mij. Hierop begon ik met de pabo op de Iselinge Hogeschool. In het begin heb ik getwijfeld over mijn keuze. Ik kom ook niet uit een onderwijsfamilie en ik vroeg me af of dit vak wel echt bij me past. Dat veranderde in één keer toen ik in de praktijk voor de klas ging staan. Ik raakte simpelweg verslingerd aan les geven. Dat gebeurde allemaal op het St. Jozef in Winterswijk, waar ik tijdens de pabo ben beland. Via Iselinge ben ik hier mijn LIO-stage (Leerkracht In Opleiding) gaan volgen. 

Vanuit het St. Jozef kreeg ik het vertrouwen om na de stage al voor de klas te staan. Ik was toen nog niet eens afgestudeerd, maar ik gaf gewoon al les voor mijn eigen klas! Ik stond drie dagen per week voor de klas en werkte dan de overige twee dagen aan mijn scriptie. Dat vertrouwen vond ik fijn. Inmiddels sta ik afgestudeerd en wel volledig voor de klas. Die verantwoordelijkheid was eerst nog wel wennen. Zo regel ik nu zelf het oudercontact en ben ik eindverantwoordelijk voor excursies. Een hele uitdaging, maar gelukkig kan ik altijd terecht bij collega’s voor advies.

Ruud Te Paske 1920X1280

'Ik rijd altijd met een voldaan gevoel naar huis'

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Mijn werkdag begint om 07.45 uur. Dan heb ik tijd voor mijn mail en eventueel overleg. De lesvoorbereiding doe ik de dag ervoor. De schooldag start om 08.30 uur en eindigt om 14.00 uur. Dan staat de rest van de dag in het teken van nakijken, de les voorbereiden, contact onderhouden met ouders, vergaderingen en eventuele cursussen. Daar ben ik dan tot ongeveer 17.00 uur mee bezig. De dagen vliegen voorbij. Het is een mooi vak. Ik zie de kinderen in een jaar tijd enorm vooruitgaan. Dat geeft ontzettend veel voldoening. Het houdt mij ook gemotiveerd. Ik rijd altijd met een voldaan gevoel naar huis. Het is gewoon tof om met die kinderen te werken en in hun wereldje mee te gaan.

Waarom SKBG?

Hoewel ik voor mijn stage niet bewust voor SKBG gekozen heb, ben ik nu wel heel blij dat ik hier werk. Voor de eerste vijf jaar krijg ik als startende docent een maatje toegewezen. Dit is een collega die extra uren heeft gekregen voor deze begeleiding. Als er iets is, kan ik daar terecht. Daarnaast houdt SKBG intervisies voor alle startende leerkrachten op hun scholen. Hier deel je gezamenlijk tips en ervaringen. Dat is zowel leerzaam als gezellig. Bij SKBG is sowieso alles goed geregeld. Als je vragen hebt, weet je snel bij wie je moet zijn. SKBG is open en kleinschalig. Veel stagiairs blijven er dan ook werken na hun studie. Mocht iemand overwegen om stage te lopen of te beginnen als docent bij SKBG, dan zou ik ze adviseren om zeker eens contact op te nemen met een SKBG-school. Want ze staan altijd open voor extra uitleg of een rondleiding.